En viktig detalj när man ska bygga hus är förstås byggnadskreditiv. Och det är verkligen en djungel.Vi har haft nästan lika många bankkontakter som vi har haft husleverantörskontakter. Det är fortfarande inte helt klart vilken bank det kommer bli och vilka villkor men vi har i alla fall ett lånelöfte från en bank. Så här har våra bankkontakter sett ut hittils.
Först av alla pratade vi med Handelsbanken. Vi blev rekommenderade dem av Bocenter som projekterade en tomt i Trångsund som vi var väldigt nära att köpa (vad som hände med den tomten är en lång historia som får bli ett helt annat inlägg). Den kvinnan som vi träffade var visserligen mycket trevlig och kunnig och vi fick utan problem ett lånelöfte på den summa vi ville ha, dock var det horribla villkor. Räntan var 5,4 % och det gick i princip inte att förhandla om nivån. Till det kom en uppläggningsavgift på 4 000 kronor och en kontraktsränta som för vår del skulle bli cirka 40 000 kr! Det kändes inte bra, men med detta lånelöfte i ryggen skrev vi ändå kontrakt på tomten och hoppades innerligt att vi skulle få till en bättre deal med vår egen bank.
Efter det inledde vi diskussioner med vår bank, Länsförsäkringar. Vi fick inget formellt löfte men fick besked om att det "nog var möjligt" men att det krävdes en förhandsvärdering. Ränta skulle ligga på "cirka 4,5 %". Det kändes definitvt bättre än Handelsbankens ockerränta men det kändes fortfarande inte bra. Så vi fortsatte med fler banker.
SEB hade också en ränta på 4,5 % men där måste den egna insatsen vara 20 %. Vi kom bara upp i 18 % och vi fick därför nobben. Det kändes tungt och vi funderade på om vi skulle bli tvungna att sänka vår budget.
Hittils var det bara Handelsbanken som gått med på att träffa oss och vi var fast beslutna attt få till ett möte med nästa bank. Vi kände att det var så mycket enklare att ha en person att prata med ansikte mot ansikte och förklara hur vi tänker och resonerar. Det blir så stelbent att bara fylla i en ansökningsblankett på nätet och ha kontakt med någon via mejl. Därför valde vi att boka ett möte på Nordea. Vi hade höga förhoppningnar på Nordea eftersom de hjälpt oss med bolån när vi köpte radhuset och hade problem att få ett bra lån. Vi hade ingen aning om vilket kontor som var bra, vi tänkte att det fungerar väl på samma sätt på alla kontor så vi valde ett inne i stan för att ha nära till jobbet. Det visade sig vara ett stort misstag. Vi träffade en dryg och nonchalant kvinna som inte kunde ett dyft om byggnadskreditiv och inte hade någon som helst lust att hjälpa oss att räkna ut hur mycket vi skulle kunna få låna. Det enda vi fick besked om av henne var att den summa som vi ville låna var alldeles för hög för oss. Vi gick därifrån och kände oss ganska nedtryckta men en bra sak hade vi fått ut av mötet, nämligen informationen att Nordea har väldigt bra villkor om man väljer att bygga med Eksjöhus eller Myresjöhus. Då kan man få låna till listräntan (som i dagsläget ligger på 2,78 %). Vi kontaktade då Eksjöhus och fick veta att det var Farstakontoret de samarbetade med. Vi beställde därför tid där istället och fick då ett mycket bättre bemötande. Vi har fortfarande inte får svar på vår låneansökan men handläggaren som vi träffade trodde inte att det skulle vara något problem. Om man inte bygger med de husleverantörer som de har avtal med lägger de på en procent på listräntan och tar även ut kontraktsränta på minst 0,25 %.
Igår träffade vi den sista av de banker som erbjuder byggnadskreditiv, nämligen Swedbank. Den här gången hade vi rekat innan och fått tips om en bra kontakt på banken. Vi träffade en kunnig och professionell rådgivare som direkt gav oss ett muntligt lånelöfte på 200 000 kr mer än den summa vi tänkt ansöka om från början. Ingen kontraktsränta och en rimlig räntenivå som det dessutom verkar finnas utrymme att förhandla om. Så nu känner vi oss lättade och kan konstatera att det lönar sig verkligen att kolla runt med fler banker.
Vi ska bygga hus i Haninge kommun i södra Stockholm. I bloggen dokumenterar vi våra steg på vägen mot drömhuset, "Marjagården".
lördag 17 augusti 2013
torsdag 8 augusti 2013
Tomten i Kolartorp
Äntligen! Ett steg närmare drömmen, tänkte vi. Det är dock ganska många steg kvar på den vägen. Vår förhoppning är att vi ska kunna fira jul 2014 i vårt nya hus. Även om vi nu har en ganska klar bild av hur vårt hus ska se ut och hur det ska placeras på tomten så är det ett tidsödande arbete att ta in offerter, jämföra dessa och reda ut alla kostnader som uppstår. Bloggen är tänkt att vara vårt sätt att dokumentera vår resa och alla funderingar som uppstår på vägen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)